Tom Clancy's Splinter Cell: Conviction

Tom Clancy's Splinter Cell: Conviction review 1


Gereviewed voor X360 door lapino

Review | 13 April 2010 21:29 -

We hebben er een hele tijd op moeten wachten, maar eindelijk is Sam Fisher terug. En hoe! Ubisoft besloot om het spel een radicale nieuwe wending te geven en vrij ver in de ontwikkeling van nul te herbeginnen. Sam is harder, sneller, kwader en vooral beter dan ooit. Jawel beste gamers, de nieuwe Splinter Cell is in één woord…fantastisch.



Splinter Cell: Conviction speelt zich enkele jaren na de gebeurtenissen in Double Agent af. Voor wie de reeks nooit heeft gespeeld hoeft dit echter geen belemmering te zijn. De intro doet immers goed werk om op een korte en duidelijke manier te schetsen wie Sam Fisher is en wat er met hem gebeurde de laatste jaren.  Onze held verdween in de anonimiteit nadat hij zijn beste vriend heeft moeten vermoorden en hij zijn enige dochter verloor. Het hoeft niet gezegd dat Sam allesbehalve een zonnetje in huis is.Ondanks het feit dat Fisher probeerde om afscheid te nemen van zijn oude leventje, wordt hij terug de spionage business in gesleurd wanneer hij onverwacht op het spoor wordt gezet van de mogelijke moordenaars van zijn dochter. Gebeurtenissen die uiteindelijk leiden naar een groepering die naast het vermoorden van zijn dochter ook nog eens van plan lijkt een terroristische aanslag uit te voeren op Washington DC.

 


Speed it up!

 

Wie deze nieuwe Splinter Cell: Conviction speelt kan bijna niet naast de gelijkenissen kijken met de overbekende en superpopulaire tv reeks 24. Sam Fisher lijkt wel de tweelingbroer van Jack Bauer en dat bedoel ik echt als een compliment. Niet alleen is het verhaal op zo’n manier verteld dat het werkelijk met een rotvaart vooruit gaat, maar ook de gameplay is compleet aangepast aan een snellere en vooral meer grimmige Sam Fisher. Dit betekent helemaal niet dat Splinter Cell: Conviction geëvolueerd is naar een doorsnee derdepersoons actiegame. Het stealth element is nog steeds uitermate belangrijk maar heeft gewoon een hoger tempo gekregen.

Waar de vorige Splinter Cell games vooral stoelden op een trial and error gameplay, is het nu meer zaak om je echt te gaan gedragen als een keiharde spionage expert die nergens voor terugdeinst. Dit betekent wederom niet dat je de vijand roekeloos kan aanvallen. Waar je echter in de vorige games vooral opjegaagd werd, ga je nu eerder zelf je vijand opjagen. Dit doe je door snel van de ene donkere plek naar de andere te springen, je vijanden één voor één af te maken en je dan uit de voeten te maken vooraleer de rest van de baddies zelfs maar tijd hebben om te beseffen wat er gebeurde.

 

Kleurenpracht

 

Eén van de meest opvallende wijzigingen in de gameplay is dat je niet langer afhankelijk bent van een hud, zeg maar informatie op je scherm, om te weten hoe je het er vanaf brengt. Zodra Sam Fisher voldoende onzichtbaar is voor zijn vijanden, wordt het hele scherm zwart-wit. Riskeer je je iets te ver in het licht dan wordt je scherm opnieuw met kleur gevuld. Als je dan het risico loopt om ontdekt te worden,hoor je een signaal steeds sneller klinken. Je hoeft dus geen metertje in het oog te houden om te weten of je al dan niet voldoende verborgen blijft, de informatie is gewoon niet te missen en dat komt de snelle en spannende gameplay alleen maar ten goede.

Uiteraard zal je niet altijd kunnen vermijden dat je ontdekt wordt door de vijand en ook hier is een heel coole nieuwigheid te ontdekken. Zodra je zichtbaar bent geweest, wordt er een soort ghost-beeld van Sam Fisher vertoond. Dit stelt de laatste plek voor waar je tegenstander je heeft gezien. Ze zullen dan ook actief op zoek gaan naar die plaats of een granaat in die richting gooien om Sam uit te schakelen. Het is dan aan jou om zo snel mogelijk deze informatie te gebruiken om je vijanden te flanken of op een verkeerd been te zetten.



Markeer en voer uit

 

Als je erin slaagt om ongezien voldoende dichtbij een vijand te geraken, dan kan je die met een heel spectaculaire move afmaken. De variëteit die beschikbaar is, is op zich alleen al voldoende reden om dit spel aan te schaffen. Daarbij komt nog dat zo’n up-close moord de zogenaamde Mark&Execute functie activeert. Dit systeem laat toe om meerdere tegenstanders te markeren en ze dan door Sam Fisher op de meest coole manier te laten afmaken. Heel wat previews deden vermoeden dat dit systeem het hele spel veel te makkelijk zou maken, maar ik kan jullie gerust stellen. Tenslotte moet je om dit te kunnen activeren er eerst in slagen om iemand van dichtbij het hoekje om te helpen. Ik kan je verzekeren dat de AI meer dan capabel is om dit niet al te makkelijk te maken.

Splinter Cell: Conviction is en blijft dan ook een spel waarin cover en doordacht spelen de hoofdbrok uitmaakt. Het cover systeem is zo geniaal opgevat dat het zelfs Gears of War of Uncharted moeiteloos voorbijsteekt. Met je linkertrigger activeer je je cover zodat Sam zich achter elk geschikt obstakel kan wegstoppen en met een druk op de A-knop kun je makkelijk van de ene schuilplaats naar de andere gaan. Het leuke is dat dit systeem nergens geforceerd aanvoelt. Elke beweging, elke sprong naar een volgend stukje bescherming en elke deur die je opendoet gaat zo vlotjes dat je je als gamer uitsluitend kan focussen op het spel zelf. Uiteraard kan Sam nog steeds aan buizen of dakgoten gaan hangen en vanuit die positie zijn vijanden onschadelijk maken. Maar opnieuw is duidelijk dat de nieuwe Jack Bau…excuus Sam Fisher dit véél vlotter doet dan voorheen.

 

Look at me!

 

De Spinter Cell reeks maakt al jarenlang gebruik van de bekende Unreal engine en het hoeft dan ook niet verbazen dat Splinter Cell: Conviction, dat gebruik maakt van de laatste versie van deze engine, er zonder meer schitterend uit ziet. Stop het schijfje in je console, aanschouw de 3D menu’s en je weet al meteen dat hier geen amateurs aan het werk zijn. De personages zien er dan misschien niet zo realistisch uit als bij andere nextgen - moeten we die term nog gebruiken? - titels, maar elk level blinkt uit door grootte, afwerking en oog voor detail. Het is ook op dit vlak dat Conviction zich weet te onderscheiden van de voorgaande titels. De levels zijn nu soms zo uitgestrekt en gaan moeiteloos en zonder laadscherm over van grote buitenlocaties naar schitterend gedetailleerde interieurs. Je kunt niet anders dan hier bewondering voor te hebben. Het blijft overigens ook prachtig hoe de lichtbronnen en schaduw invloed hebben op de gameplay.

 

Kort? Yeah right!

 

De singleplayer campagne zal een doorgewinterde Splinter Cell fanaat niet meer dan acht uur kosten om af te werken maar dit is zeker geen tekortkoming. De verhaallijn mag dan ietwat aan de korte kant zijn, maar daarbovenop krijg je ook nog een zeer goede coop campagne, Hunter, Infiltration en Last Stand multiplayer modes. En daarbovenop is er ook nog een systeem waarbij je je stealth skills tot het uiterste kan testen.

De coop campagne is echt wel als apart stuk te bespreken en niet in het minst omdat die minstens zo goed is als het single player gedeelte. Split screen, system link en online mogelijkheden zijn beschikbaar dus op dat vlak zit het al goed. In dit coop gedeelte speel je als agent Archer of de Russische agent Ketrel. Beide personages hebben zowat dezelfde mogelijkheden als Sam Fisher uit de single player campagne maar de nadruk ligt in het coop spel absoluut op samenwerken. Samenwerken tot in het uiterste. Samen vijanden markeren om ze dan met de mark&execute mode uit te schakelen, je coop buddy uit de handen van een vijand halen of je kameraad genezen als die gewond is: je doet het allemaal in tandem.



Undeniable deniability

 

Dan heb ik het nog niet gehad over de multiplayer modes. Deniable Ops is de naam voor de extra modes in Conviction bestaande uit Hunter, Infiltration, Last Stand en Face Off. In de Hunter mode is het de bedoeling om een aantal vijanden uit te schakelen. Face Off is de competitieve versie van de Hunter variëteit.  Last Stand is een soort overlevingsspel waarbij het de bedoeling is om een EMP te beschermen terwijl golven van steeds sterker wordende tegenstanders, deze proberen uit te schakelen. Als laatste hebben we nog Infiltration waar het de bedoeling is om vijanden te vermoorden zonder dat je ontdekt wordt. Iets voor de echte stealth puristen dus.

Splinter Cell:Conviction is gewoonweg super. Wees dan ook niet afgeschrikt door de vrij korte single player campagne want Conviction is echt zoveel méér. De bijzonder knap uitgewerkt coop modus en de zeer uitgebreide online mogelijkheden bieden de stealth liefhebbers een totaalpakket. Om nog maar te zwijgen over de upgrade mogelijkheden van de wapens, de impact die de verscheidenheid en diversiteit van wapens heeft op de gameplay en de prachtige voice acting en presentatie van de missie objectieven.


Conclusie van lapino voor deze game.


Splinter Cell: Conviction is een spel dat je gewoon moet gespeeld hebben. Niet alleen is Ubisoft erin geslaagd om de gamereeks een nieuwe adem te geven. Ze zijn er ook nog eens in geslaagd om zowel fans als nieuwelingen een prachtig stealth/actiespel voor te schotelen dat niet alleen uitblinkt op grafisch en auditief vlak, maar bovendien, en dat wordt tegenwoordig al eens vergeten, vooral gameplaygewijs een gigantische sprong voorwaarts  maakt. Zeker het aankopen meer dan waard.


95

Pluspunten

+ Vernieuwende en toch vertrouwd aanvoelende gameplay
+ Mark&Execute is alleen maar positieve toevoeging
+ Graphics en voice acting
+ Presentatie algemeen
+ Uitgebreid
Minpunten

- Single player vrij kort
- Personages en NPC's soms wat minder gedetailleerd
-

Informatie over Tom Clancy's Splinter Cell: Conviction


Releasedatum: 16-04-2010
Ontwikkeld door: Ubisoft
Uitgegeven door: Ubisoft
Genre: Strategy
Multiplayer
Beschikbaar op: pc nds x360
Age 18+
 
Pagina:
1 100% rep

YoniVL zegt op 13/04/2010 21:44   [?]

  Rating 0 16+ 16+
amai, 95, dat is niet min.

Goede review ook wel
2 100% rep

beirlaenl zegt op 13/04/2010 21:47   [?]

  Rating 0 16+ 16+
3 100% rep

agrash zegt op 13/04/2010 21:48   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Een game die iedere stealth liefhebber in handen moet hebben als jet mij vraagt.
Van die SP die redelijk kort is: ik heb gehoord dat de co op ook een deftig verhaal heeft en dat hij toch ook enkele uurtjes duurt
3.1 100% rep

Vorthar zegt op 13/04/2010 22:10   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Naart schijnt is het verhaal van co-op echt episch.
3.2 100% rep

Hq Nine zegt op 13/04/2010 23:02   [?]

  Rating 0 16+ 16+
gij zijt ne freak
4 100% rep

Kreative88 zegt op 13/04/2010 21:52   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Ik hou echt van Split-Screen Coop en dit is naast GOW voor mij de beste coop ervaring op de xbox.

Het spel verdiend deze score absoluut .
5 100% rep

wolferick zegt op 13/04/2010 21:54   [?]

  Rating 0 16+ 16+
toch eens checken op de pc bij een vriend,alhoewel ik meer als een rambo speel hou ik wel soms van een wat stealth
6 100% rep

Chimeray zegt op 13/04/2010 21:56   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Voor de mensen die em al gespeeld hebben: Reflecteert de demo dezelfde mood als in de andere levels van het spel?
Dus donkere gebouwen, bij nacht/schemerdonker... etc?
Want van dat kingshasa gedoe in Double Agent moet ik niet meer hebben ze...
6.1 100% rep

Kreative88 zegt op 13/04/2010 22:07   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Het duistere sfeertje heerst alom .
7 100% rep

silent785 zegt op 13/04/2010 22:06   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Nice, vond de demo ook goed.
8 100% rep

Vorthar zegt op 13/04/2010 22:07   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Morge eindelijk gaan hale. De CE zelfs.
9 100% rep

Flex zegt op 13/04/2010 22:22   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Ik wel em voor de pc
10 100% rep

Vincort zegt op 13/04/2010 22:30   [?]

  Rating 1 16+ 16+
wanneer mogen we de pc-review verw8en?
11 100% rep

Jeroen89 zegt op 13/04/2010 22:42   [?]

  Rating 1 16+ 16+
niet op ps3 ofwa of komt dit nog?
11.1 100% rep

marinebonne zegt op 13/04/2010 23:14   [?]

  Rating 0 16+ 16+
W8 nog een maandje of 6. No way dat deze exclusief blijft!
11.2 100% rep

Ascotg zegt op 15/04/2010 13:35   [?]

  Rating 0 16+ 16+
I hope so.
11.3 100% rep

Reverz zegt op 16/04/2010 0:48   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Elke Splinter Cell titel die op Xbox uit kwam is tot dusver ook voor PS verschenen. Als ik mij het goed herinner was alvast de allereerste versie ook een tijd lang Xbox exclusive maar is de franchise een aantal maanden ook naar PS2 overgezet. Ik verwacht (eigenlijk vooral hoop) een zelfde senario te krijgen
12 100% rep

willyfever zegt op 13/04/2010 23:49   [?]

  Rating 3 16+ 16+
De reviewers hier op 9 lives zijn guller me de dag...

Ge moet toch +18 zijn é om te mogen reviewen, anders begrijp ik het hoor Lapino!

Als dit al 95% is wat zullen jullie dan geven vr red dead redemption en maffia 2, dé 2 kandidaten naast mass effect vr GOTY...

Wat niet wil zeggen dat dit geen goede game is é, laat dit duidelijk zijn!
12.1 100% rep

Wolverine__1 zegt op 14/04/2010 8:50   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Waarom, als de reviewer dit een steengoede game vindt,waarom mag hij dan niet lovend zijn. Daarbij is het niet alleen hier waar de game hoge punten scoort. Je moet zo niet uit de hoogte doen.
12.2 100% rep

Darius Craven zegt op 14/04/2010 9:03   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Je kan ook zagen om te zagen heh...

Naast Mass Effect 2 en GTA:LCS is dit één van de weinige games die 90+ heeft gekregen op 9lives (qua X360 reviews).

Daarnaast is het een goed geschreven review en is de score volgens de mening van de reviewer.

Hoewel Red Dead Redemption en Mafia 2 waarschijnlijk wel goede games worden (als Mafia 2 dit jaar nog uitkomt) kan je nu nog niet bepalen of ze GOTY worden.
12.3 100% rep

willyfever zegt op 14/04/2010 9:21   [?]

  Rating 0 16+ 16+
@ 12.1 Ik zou toch nog even wil fijntjes erop wijzen dat deze splinter cell voorlopig de op één na minst hooge reviews krijgt van alle splinter cell games die al zijn uitgekomen!

@ 12.2 Tuurlijk is het een goede game maar als je de eerste SC games hebt gespeeld zou je weten dat deze titel de naam SC eigenlijk niet waard is...

Splinter Cell - 93%

Splinter Cell : Pandora Tomorrow - 93%

Splinter Cell : Chaos Theory - 94%

Splinter Cell : Double Agent - 85%

Splinter Cell : Conviction - 87


Anders eerst eens kijken wat de reacties zijn van de fans op het officiële forum van deze game...
12.4 100% rep

ytsejam zegt op 14/04/2010 10:03   [?]

  Rating 0 16+ 16+
En waarom moet de reviewer dan per sé de meningen van de fans kopiëren over deze game? Valt heel het nut van reviewers ook al direct weg he...
Nuja, hopelijk blijft deze tijdelijk exclusief, me wants!
12.5 100% rep

willyfever zegt op 14/04/2010 11:05   [?]

  Rating 1 16+ 16+
De reviewer mag zeker zijn mening hebben en zijn score geven, maar de mensen die deze score veel te hoog vinden moeten dan ook gerespecteerd worden!
12.6 100% rep

Darius Craven zegt op 14/04/2010 12:13   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Dat dit niet de SC is die wij in der tijd leren kennen hebben lijkt me idd duidelijk. Is toch het probleem bij veel van de oudere franchises (C&C, Final Fantasy, ...) dat de vernieuwing niet aanslaat.

Daarom zijn het op zichzelf staand niet slechte games.
12.7 100% rep

sui785 zegt op 14/04/2010 12:26   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Mss een klein beetje overrated, maar een 90 heeft het toch zeker verdiend, denk ik.
12.8 100% rep

Wolverine__1 zegt op 14/04/2010 13:46   [?]

  Rating 0 16+ 16+
@12.1 Mag ik er fijntjes op wijzen dat dat geen zak uitmaakt. Je kan je info customizen(lees afhalen van een site dat jou punt bevestigd) zoveel je wilt, het door er niks vanaf dat de reviewer de game een hoge score geeft. Daarom moet je niet komen verkondigen dat enkel -18j hoge scores geven aan deze SC("Ge moet toch +18 zijn é om te mogen reviewen, anders begrijp ik het hoor Lapino! ".

Verder kan je een moeilijk de eerste SC vergelijken met de huidige. Daar is gewoon teveel tijd tussen,en zijn onze maatstaven verandert.

Ik heb alle SC's in mijn bezit, en ik vindt deze install een volwaardig vervolg in de franchise. Ze zijn IMO verstandig geweest van een nieuwe weg in te slaan daar het oude SC principe te langdradig zou worden.

En ik weet niet hoe het met u zit,maar na zo'n aanpassingen in de gameplay toch een score van 80+% krijgen van zowel revs als fans. Dan heb je goed werk geleverd. Jij vindt de game de score niet waardig. Goed geen probleem,maar moet je daarom nog niet doen alsof jou mening heilig is.
12.9 100% rep

willyfever zegt op 14/04/2010 14:44   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Nogmaals, als jij dit een volwaardige opvolger vindt, is dit jou goed recht! Maar de meeste fans van de reeks zijn het er net als mij niet mee eens. Deze is geen SC game. En langdradig, jongen toch, iedereen van de fanbase zat te wachten op het oude principe en trage tempo van de vorige games, daarvoor is het SC!!!
12.10 100% rep

Wolverine__1 zegt op 14/04/2010 23:35   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Iedereen?, tiens waar komen al de fans dan vandaan die de vernieuwing geslaagd vinden

En zoals al dikwijls gezegd(en niet door mij alleen),wie verplicht je om snel door de game te razen. Neem je tijd en doe het traag, je kan zelfs in BC2 traag spelen. Het vraagt alleen een kleine inspanning van de gamer. Maarja kappen is gemakkelijker zeker.
12.11 100% rep

Bosangeros zegt op 15/04/2010 8:44   [?]

  Rating 0 16+ 16+
@12.10 jongen kerel jij moet eens dringend minder uit de hoogte doen en de mening van andere mensen respecteren die het een minder goede spel vinden wanker pff
12.12 100% rep

Wolverine__1 zegt op 15/04/2010 9:01   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Heb daar absoluut geen problemen mee met dat je een game niet geweldig vind, verre van. Ik was gewoon even in discussie met willyfever(laatst dat ik gezien heb,was dit niet verboden) en doe verre van uit de hoogte. Maar heb gewoon een hekel aan het bekritiseren van een game als dat eigenlijk niet nodig is. En daarmee bedoel ik de speelduur die niet noodzakelijk kort hoeft te zijn en het feit dat SC nog altijd heel veel stealth kenmerken bevat. Ze hebben zelfs een filmpje gemaakt over het volledig stealthy uitvoeren van een missie. Spreekt de game je toch niet aan,no problem, maar kom geen onwaarheden vertellen
13 100% rep

ULTRAnumb zegt op 14/04/2010 0:21   [?]

  Rating 0 16+ 16+
komt nergens dicht in de buurt van zijn voorgangers imo
ze mogen zeggen wa ze willen maar na al die jaren SC fan te zijn heeft ubisoft het om zeep geholpen
13.1 100% rep

sagapo zegt op 14/04/2010 0:30   [?]

  Rating 0 16+ 16+
ik kan je ergens begrijpen, deze SC en de vorige lijken niet sterk meer op elkaar. Maar ik ben geen fan van uitmelkerij, dus bij deze is de nieuwe ingeslagen weg een verbetering. Voor anderen zoals jij wordt de game minder "hardcore". Een beetje kwestie van smaak ook.
13.2 100% rep

Grimmy zegt op 14/04/2010 12:23   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Ubisoft en franchise murder gaan al jaren hand in hand.
14 100% rep

LifeAspect zegt op 14/04/2010 0:40   [?]

  Rating 2 16+ 16+
*comment is deleted door mij voor geflame tegen te gaan*
15 100% rep

Kalkan zegt op 14/04/2010 0:40   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Zeer goede review, alleen jammer dat er ook geenvideo review erbij zit.

Ik had echt twijfels over diene nieuwe mark systeem, maar dankzij jullie is dat helemaal weggewerkt waardoor ik nietmeer kan wachten op pc release ( bezit een ps3 ).

Je hebt een 9lives account nodig om een reactie te kunnen plaatsen. Gelieve in te loggen of je te registreren!

Pagina:

7.2

0


Al 48 stemmen
Positie op de 9Lives ranking #1419 [?]
13 members willen dit spel. Voeg dit spel toe aan mijn wenslijst » 35 members hebben dit spel. Voeg dit spel toe aan mijn collectie »

Video's over deze game

9Lives - next generation gaming Splinter Cell Conviction Tom Reed trailer - 00:01:49 min Meer
Copyright © 2014 Telenet N.V. - Wedstrijdreglement - Algemene voorwaarden - Mobiele website