Rayman Origins

Rayman Origins


Gereviewed voor X360 door -=BYE=-RiptoR

Review | 16 November 2011 7:00 -

De oudere gamers onder ons zullen zich ongetwijfeld Rayman wel nog herinneren, het grappige spelkarakter met de unieke lichaamsbouw die menig gamer vele uurtjes 2D-platform spelplezier wist te schenken in 1995. Door de snelle opkomst van 3D eind de jaren '90 liet de populaire reeks al snel zijn 2D-roots achterwege. Nu, ruim zestien jaar later, keert de reeks in Rayman Origins echter terug naar zijn roots. Of deze terugkeer een goede zaak was, lees je in onze review.



De verhaallijn van Rayman Origins laat ons ontdekken hoe Rayman en zijn vrienden elkaar ontmoetten en hoe ze de handen in elkaar moesten slaan om de Glade of Dreams, hun knusse thuislandje, te redden uit de handen van een boosaardige heks. Verwacht je echter niet aan verrassende plottwists of uitgebreide achtergrond informatie, want het verhaal is niets meer dan een flinterdunne draad waarmee de verschillende levels aaneengeregen zijn. Maar een Rayman-game speel je dan ook niet voor het verhaal, het is de gameplay die de reeks populariteit wist te brengen.

 

 

Pure platformer



De gameplay die Rayman Origins ons aanbiedt, doet ons met heimwee denken aan de klassieke platformers die we in de voorbije decennia voorgeschoteld kregen. De spelwereld zelf is onderverdeeld in verschillende regio's die elk een eigen uniek thema hebben. Elk van deze regio's is op zijn beurt onderverdeeld in een aantal verschillende levels waarin vanalles te doen en te ontdekken is. Elke wereld heeft natuurlijk ook een eindbaas die je moet verslaan en in ruil voor je overwinning krijg je een nieuwe vaardigheid die het voltooien van bepaalde doelstellingen een pak eenvoudiger zal maken.

 

Ben je verzot op exploratie en wil je kost wat kost alle geheimen en items ontdekken die het spel te bieden heeft, dan zal je letterlijk tientallen uren zoet zijn eer je alle mogelijke zaken vrijgespeeld hebt die Rayman Origins te bieden heeft. Elk level bevat verschillende doelen om te voltooien, zoals bijvoorbeeld het level binnen een bepaalde tijd uitspelen of alle items verzamelen in het level, en om al deze doelen te behalen, zit er meestal niets anders op dan het herspelen van de levels. Dit zorgt ervoor dat de herspeelbaarheid van de game een grote boost krijgt.

 


 

Schijn bedriegt

 

De game mag er misschien kinderachtig uitzien maar geloof ons vrij dat Rayman Origins het spreekwoord "schijn bedriegt" zeer nauw aan het hart draagt. De Rayman-games zijn nooit echt eenvoudig geweest, maar Rayman Origins stelt je controllerkunsten nog meer op de proef dan zijn drie-dimensionale voorgangers. Gelukkig helpen de strakke en intuïtieve controls om de spelervaring leuk te houden. Ook hebben onze helden een oneindig aantal levens en wanneer je het loodje legt, respawn je gewoon bij het laatste checkpoint zodat je snel kan verder spelen. Dit kan nu en dan wel voor wat frustratie zorgen aangezien de checkpoints soms onnodig ver uit elkaar liggen, maar over het algemeen valt dit goed mee.

 

Plezier met vier



Je kan Rayman Origins perfect op je eentje spelen, maar het grootste deel van het spelplezier is te vinden in de coöperatieve mogelijkheden die de game aanbiedt. De volledige singleplayer-campagne kan je met een viertal spelers tegelijk te lijf gaan. Veel uitdagingen worden hiermee een pak eenvoudiger aangezien je elkaar opnieuw tot leven kunt wekken en je dus niet telkens van een vorige checkpoint moet herbeginnen. Sommige geheimen zijn trouwens vrijwel enkel vrij te spelen wanneer je de levels met meerdere spelers tegelijk aanpakt.



Het is wel zeer vreemd dat Ubisoft ervoor opteerde om enkel offline coöperatieve mogelijkheden te voorzien in Rayman Origins. Online co-op is nergens te bespeuren en dit is als je het ons vraagt zeer jammer, zeker nu breedbandinternet al ruime tijd goed ingeburgerd is. 

 



Visueel pareltje



Wat meteen opvalt bij het opstarten van Rayman Origins is de prachtige grafische weergave van de game. De handgetekende personages en levels zien er verbluffend goed uit en bevatten een gezonde dosis aan details, waardoor de spelwereld vol met leven lijkt te bruisen. Ook zullen de grappige animaties van de verschillende personages ongetwijfeld een glimlach op je gezicht weten te toveren. De soundtrack past verder enorm goed bij de sfeer van de game.



Over de voice-acting tot slot zijn we iets minder te spreken. Nuja, van voice-acting kan er niet meteen gesproken worden aangezien Rayman en zijn vrienden onbegrijpbare dingen brabbelen. Dit komt voor eventjes grappig over, maar je merkt al gauw dat het repertoire van elk personage slechts uit een handvol "zinnen" bestaat die ze tot vervelens toe telkens herhalen.

 

Conclusie van -=BYE=-RiptoR voor deze game.


Rayman Origins is één van de beste platformers die je momenteel kan vinden. De uitdagende gameplay is verslavend, er valt enorm veel te ontdekken en te verzamelen en de knappe audiovisuele presentatie zorgt voor de kers op de virtuele taart. De game mag misschien hier en daar wat frustratie opwekken en het ontbreken van online coöperatieve opties is zeer jammer, maar hoe je het ook bekijkt, deze luttele minpuntjes worden overschaduwd door de dingen die de game wel goed doet. En dit maakt van Rayman Origins een sterke aanrader voor fans van het genre!

85

Pluspunten

+ Uitdagende gameplay
+ Zeer knappe graphics
+ Grappige animaties
+ Coöperatieve mogelijkheden
+ Leuke soundtrack
Minpunten

- Geen online co-op
- Soms iets te moeilijk
- Gebrabbel van personages

Informatie over Rayman Origins


Releasedatum: 25-11-2011
Ontwikkeld door: Ubisoft
Uitgegeven door: Ubisoft
Genre: Action
SinglePlayer
Beschikbaar op: pc x360 ps3 wii 3ds psv
Age 7+
 
Pagina:
1 100% rep

ANDREASBOY7 zegt op 16/11/2011 8:07   [?]

  Rating 0 16+ 16+
spijtig dat die game juist nu moet uitkomen
2 100% rep

vryko zegt op 16/11/2011 8:20   [?]

  Rating 0 16+ 16+
iets vroeger of iets later en het was een echte topper, maar de rechtstreekse concurrentie tegen BF3,MW3 en Skyrim zal ervoor zorgen dat veel mensen het links laten liggen...
2.1 100% rep

sike2 zegt op 16/11/2011 13:47   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Hoe kunnen die games nu concurrentie zijn als ze totaal andere genres zijn en een ander publiek aanspreken?
2.2 100% rep

vryko zegt op 17/11/2011 19:11   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Het is inderdaad een volledig ander genre maar je qua publiek is het wat anders. Je kan bijna zeker zijn dat het overgrote deel van de potentiële kopers 1 van die drie toppers in huis heeft gehaald
2.3 100% rep

hatetn zegt op 18/11/2011 9:02   [?]

  Rating 2 16+ 16+
die drie toppers waar iedereen zo geil van loopt zijn voor mij budget games. deze is tenminste de moeite om nieuw te kopen
3 100% rep

napke zegt op 16/11/2011 9:09   [?]

  Rating 2 16+ 16+
ik ga hem later toch in huis halen... ziet er echt wel fun uit!
4 100% rep

geronimo zegt op 16/11/2011 9:24   [?]

  Rating 2 16+ 16+
damn, eerste zin doet mij kriebelen van ongemak
5 100% rep

souldoubt zegt op 16/11/2011 9:39   [?]

  Rating 4 16+ 16+
Demo was super, deze komt er direct in. Platformers hebben altijd een streepje voor bij mij

"soms iets te moeilijk" lijkt me eerder een positief punt. Platformers van tegenwoordig kan je met je ogen dicht uitspelen. Ik vind dat frustrerende stukken essentieel zijn voor platformers.
5.1 100% rep

The Monopoly Guy zegt op 16/11/2011 12:00   [?]

  Rating 0 16+ 16+
6 100% rep

silent785 zegt op 16/11/2011 11:13   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Ik ben blij dat ze teruggegaan zijn naar hun roots ipv die raving rabbids brol.
7 100% rep

The Monopoly Guy zegt op 16/11/2011 12:00   [?]

  Rating 6 16+ 16+
'Soms iets te moeilijk'

wat een minpunt
kvind dat zelfs een pluspunt met al die easy as shit games van tegenwoordig
7.1 100% rep

Tomikaza zegt op 19/11/2011 18:36   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Ik deel uw mening voor de volle 100%!
Het is net de uitdaging die voor de grootste voldoening zorgt. Met Origins willen ze terug naar de oude roots van Rayman en daar ben ik enorm blij voor.
Zelf heb ik pas tegen kerst een PS3 onder de kerstboom, maar deze game zal er zeker bij horen.
Ik hoop dat ie minstens zo moeilijk wordt als de eerste Rayman.
8 100% rep

Skuzzie zegt op 16/11/2011 12:25   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Wow, dit ziet er echt fingerlicking goed uit.
9 100% rep

Sparrow zegt op 16/11/2011 15:01   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Min punten die geen minpunten zijn!
Vanaf volgende maand op mijn Wii seh samen met Skyward Sword!
10 100% rep

-=BYE=-RiptoR zegt op 16/11/2011 16:09   [?]

  Rating 0 16+ 16+
In verband met mijn "Soms iets te moeilijk" minpunt: ik heb dit als minpunt gezet aangezien er secties inzitten waarbij bijvoorbeeld één enkele sprong te laat of te vroeg maken betekent dat je alles vanaf de vorige checkpoint mag herproberen.

In singleplayer kan dit enorm frustrerend zijn aangezien deze checkpoints soms ver uit elkaar liggen. In coop verdwijnt dit probleem aangezien je coop-partner(s) je kunnen reviven.

De games van nu zijn inderdaad vaak veel te makkelijk, en Rayman Origins is dan ook een echte verademing op dit gebied. Maar je kan natuurlijk te ver gaan qua moeilijkheid, en Rayman Origins durft dit nu en dan wel eens te doen.
10.1 100% rep

Sparrow zegt op 16/11/2011 16:52   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Dit is net zoals in de oude raymans hoor.

Toen lagen de check points ook ver uiteen en moest je ook soms lange stukken opnieuw spelen wat inderdaad tot frustratie momentjes kan leiden.

Maar ik kan begrijpen wat je bedoeld.

En coop in een platformer heb ik nog nooit gezien, maar ik moet dan eerlijk toegeven dat ik enkel de eerste Sonics en Rayman The great escape en Rayman III heb gespeeld.
10.2 100% rep

The Monopoly Guy zegt op 16/11/2011 20:24   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Dat zal persoonlijk zijn dan
Ik vind het geweldig om een bepaalde lvl zoveel keer opnieuw te doen dat ge uiteindelijk het spel mastered en ge super awesome bent.
I Wanna Be The Guy was een van die awesome games.
Super Meat Boy kon me aan de andere kant niet hard genoeg boeien om een lvl veel te spelen
10.3 100% rep

dukefm zegt op 03/02/2012 9:45   [?]

  Rating 0 16+ 16+
New Super mario bross is ook een platformer in oude stijl met coop. ook erg leuk!

maar even bij de draad blijven...deze game is super! leuk idd een goede platform game voor de xbox. ik vind zelf de check points super dicht bij elkaar liggen...speelt heerlijk moeilijkheidsgraag wisselt wel veel.niet zo zeer opbouwend.
11 100% rep

Elojha zegt op 16/11/2011 16:50   [?]

  Rating 1 16+ 16+
- Geen online co-op
- Soms iets te moeilijk
- Gebrabbel van personages

moeilijk is juist goed, er is coOp waarom moet het altijd online zijn + gebrabbel??? dan vinden jullie ook zeker dat zelda gebrabbel is.... :S
12 100% rep

nightcawk zegt op 16/11/2011 18:25   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Ga deze wel halen denk ik.
13 100% rep

Strezzer zegt op 17/11/2011 16:22   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Wie is eigenlijk Pegi 7 ?
14 100% rep

playstation4 zegt op 28/11/2011 18:26   [?]

  Rating 0 16+ 16+
eindelijk een rayman game voor ps3 en Xbox 360
super mario bors voor ps3 en xbox in het zelfde gerne
leuk weetje alles is met de handegetekend
en de special edition kost maar 60 euro
15 100% rep

sasuk zegt op 26/01/2012 16:34   [?]

  Rating 0 16+ 16+
grappige game

Je hebt een 9lives account nodig om een reactie te kunnen plaatsen. Gelieve in te loggen of je te registreren!

Pagina:

8.3

0


Al 16 stemmen
Positie op de 9Lives ranking #807 [?]
0 members willen dit spel. Voeg dit spel toe aan mijn wenslijst » 1 members hebben dit spel. Voeg dit spel toe aan mijn collectie »

Video's over deze game

9Lives - next generation gaming Trailer - 00:02:03 min Meer
Copyright © 2014 Telenet N.V. - Wedstrijdreglement - Algemene voorwaarden - Mobiele website