NBA 2K12

Slam Dunk!


Gereviewed voor X360 door SaTo

Review | 12 October 2011 12:22 -

Dat 2K Sports al enkele jaren de leiding heeft genomen op het gebied van basketbalgames is niet alleen een understatement van jewelste, het is ook een van de zekerheden geworden waar we jaar na jaar kunnen op rekenen. Met een verduiveld innovatief vermogen om niet alleen de juiste formule te behouden, maar ook jaarlijkse te vernieuwen met enkele interessante details houdt 2K het ontwikkelingsteam dus erg goed in de greep. Dit jaar mocht Visual Concepts een  pittige nieuwkomer implementeren onder de modi: met de 'NBA's Greatest Players" krijgen we ook de crème-de-la-crème van de laatste zes basketbaldecennia voorgeschoteld...Lijnrecht tegenover de nieuwste basketbalgame 'NBA 2K12' staat echter de huidige situatie in de NBA. Het is al enkele maanden hommeles tussen de spelersvakbond enerzijds, en de NBA zelf anderzijds. Essentie van het probleem: het gros van de teams is (zwaar) verlieslatend, en de NBA wil dit deels aanpakken door te kappen in de lonen van de spelers. De spelers gaan uiteraard niet akkoord, en zo lijkt er een even ridicule en hersenloze discussie aan te komen als de regeringsvorming in ons Belgenland of de splitsing van de kieskring Brusse-Halle-Vilvoorde. Waar het spijtig genoeg op neerkomt is dat er geen pre-season gespeeld is, en dinsdag 11 oktober werd ook bekendgemaakt dat de eerste twee speelweken van het seizoen dat op 1 november moest beginnen ook al voor de bijl gingen. Wie er al dan niet gelijk heeft temidden van al deze perikelen interesseert ons echter niet: de rest van de aandacht in deze tekst gaat waar het wel om draait: de genialiteit van 'NBA2K12'- of niet?Ook op grafisch gebied valt er weinig aan te merken op 'NBA2K12'. Vergeleken met vorig jaar werd de grafische motor nogmaals bijgeschaafd. Punt van kritiek in 'NBAK211' was dat sommige spelermodels te hard op aliens leken. Ook dit werd aangepakt, en kijk, niet alleen zijn alle spelers hoogst herkenbaar, we hebben ook nog maar énkele bijzonder lelijke spelers gezien. En ter verdediging van 2K: dat waren misschien ook wel gewoon lelijkaards. Ook de menu's zijn om van te snoepen, met prachtig verweven animaties en grafische franjes, iets waar andere sportsgames zeker van te leren hebben.De arena's en parketvloeren zijn net als het publiek van de opperste kwaliteit. Bij momenten moet je je echt afvragen of je naar een match op tv aan het kijken bent, of een game speelt. De soundtrack zit als vanouds goed, met een selectie contemporaine hiphop- en rocksongs, aangevuld met de nodige instrumentals en beats. Licentiekosten werden hier niet gespaard, en dat is maar goed ook. Het audiocommentaar wordt weer voorzien door Clark Kellog en Kevin Harlan, aangevuld in deze editie met de zoetgevooisde stem van Steve Kerr, ex-driepuntspecialist van de Bulls en de Spurs.

Zeker niet onbelangrijk, zowel voor rookies als doorwinterde 'NBA2K'-fans: een overzicht van de belangrijkste spelmodi.

·       The Association: De ondertitel van deze modus is "Build a Dynasty". En dat is dan ook exact wat je zal moeten trachten te doen in deze manangementmodus. Je selecteert een tot drie teams die je wil runnen(dit kan trouwens ook online!). Ettelijke parameters zijn vervolgens instelbaar, van de lengte van een seizoen(14, 29, 58 of 82 games) tot de rollen van spelers, vermoeidheidsgevoeligheid, trade deadlines, enzovoort. Wil je spelers draften, of preseason games spelen, het kan allemaal. Nadat je je team hebt gekozen -de drie beste spelers krijg je telkens voorgeschoteld in het menu- kan je ook je zesde man kiezen, roleplayers aanduiden etc. Je spelers hebben allemaal een rating waarmee je hen kan vergelijken met andere basketbaliconen, en krijgen individueel ook nog eens cijfers op een aantal categorieën, waardoor je je perfecte team kan samenstellen. Let wel: je moet nog altijd rekening houden met hun salarissen en de daaraan verbonden salary cap, zodat je het toegestane bedrag niet overschrijdt. Voor voetbalfanaten is dit iets nieuws, maar in de NBA is het al geruime tijd de gewoonte dat alle teams een maximum budget opgelegd krijgen om de competitie eerlijk te houden. Geen Chelsea-Abramovitsj-praktijken dus.  Een heerlijke modus voor wie graag met statistieken en het nadenk-gedeelte van het basketbal bezig is. Online kan je ook in leagues meespelen, maar daar kan het wel vervelend worden als je een trade invoert en de league-owner is enkele dagen offline. Dit is natuurlijk wel een goede manier om cheaten tegen te gaan. Tijdens het offseason kan je rookies draften, trades doen of free-agents proberen te tekenen. Al bij al een welgekome verbetering voor 'NBA2K12', want zowat het enige probleem waar de reeks soms mee kampte was het volledige online gebeuren.

·       NBA's Greatest Players: Nog een rechtstreeks gevolg van de NBA-lockout die nu aan de gang is, is dat spelers geen officieel contact met hun club mogen hebben, niet in spelersuniform mogen verschijnen, en dat de NBA geen nieuwe rechten verleend om hun beeltenissen te gebruiken. De contracten voor alle spelers waren gelukkig ruimschoots op voorhand geregeld, maar voor de nieuwkomelingen van dit seizoen, de rookies, was een deal dus niet meer mogelijk. Of 2K Sports hierop inspeelde, of het al eerder bedacht had is een raadsel, maar feit is wel dat de 15 beste NBA-spelers ooit in deze game aanwezig zijn:

◦      Met Michael Jordan kunnen we met de Chicago Bulls uit 92-93 de Charlotte Hornets uit 92-93 aanpakken, met het fenomenale frontcourt van Alonze Mourning en Larry 'Grandma' Johnson. Mugsy Bogues, de NBA's kleinste speler ooit (1m62) is ook van de partij.

◦      Magic Johnson mag met de L.A. Lakers uit 90-91 de Portland Trailblazers van 90-91 partij geven, een team dat met Clyde Drexler en Clifford Robinson nog steeds geldt als de beste Blazers-lineup ooit.

◦      Larry Bird van de Boston Celtics gaat voor de overwinning tegen de Atlanta Hawks uit 85-86 met dunkiconen Dominque Wilkins en Spudd Webb in de basis, vergezeld van een Kevin Willis in zijn prime.

◦      Kareem Abdul-Jabbar neemt het met de 85-86 Lakers op tegen de Celtics van Bird, Parish en McHale.

◦      Hakeem 'The Dream' Olajuwon vecht het met de Rockets uit onder ring tegen de 93-94 Nuggets van Congolees Dikembe Mutombo, LaPhonso Ellis en Mahmoud Abdul-Rauf, die in de eerste ronde als 8ste steed de 1ste seeds Seattle Supersonics eruit flikkerden.

◦      Oscart Robertson van de Milwaukee Bucks gaat voor winst tegen de Lakers uit 70-71.

◦      Isiah Thomas neemt het met zijn Bad Boys uit Detroit op tegen de door Jordan geleidde Bulls uit 88-89.

◦      Karl Malone speelt met de 97-98 Jazz tegen de Twin Towers van San Antonio, David Robinson en Tim Duncan.

◦      Bill Russell gaat met zijn Celtics waarmee hij acht(!) opeenvolgende kampioenschappen won de strijd aan tegen de Lakers.

◦      Scottie Pippen leidt de 95-96 Bulls tegen de Sonics van Shawn Kemp, Gary Payton en Detleff Schrempf

◦      Patrick Ewing geeft met zijn New York Knicks uit 94-95 de Orlando Magic van Shaquille O'Neal en Penny Hardaway partij

◦      Jerry West mag het met de Lakers opnemen tegen de Hawks uit 70-71

◦      John Stockton leidt de 97-98 Utah Jazz tegen de Lakers

Al bij al dus een erg mooie toevoeging nadat we vorig jaar de Jordan Challenge gepresenteerd kregen van 2K. De bedoeling van deze modus is "het beste team aller tijden" te vinden. Leuke insteek, maar het is vooral aangenaam met al deze oude rotten en iconen aan de slag te kunnen, iets wat voorheen nog nooit mogelijk was. Deze matchen zijn trouwens ook allemaal authentieke klassiekers, voorzien van het identieke commentaar als toen ze echt werden gespeeld. Het enige wat we over deze modus negatief zouden kunnen zeggen is dat de selectie van 15 "beste" spelers voor discussie vatbaar is. Er werd natuurlijk rekening gehouden met het feit dat actieve spelers niet een slimme zet zouden zijn (schrap Kobe Bryant, Tim Duncan, Dirk Nowitzki). Anderzijds zitten er toch wel enkele vreemde keuzes bij, met namen die zelfs nooit een titel wonnen en daar dus volgens mij dus ook niet op hun plaats zijn. Alle muggenzifterij echter opzij: de 'NBA's Greatest Mode' is een superidee, prachtig uitgewerkt -met courts van toen en aangepaste looks zodat je precies naar een match uit de jaren '60 kijkt-, en een garantie op urenlang spelplezier.·       My Player: In de 'My Player'-modus kies je, zoals de titel al verraadt, een eigen speler die je dan van een naam voorziet, de juiste looks geeft etc. Het zit 'm in de details, dus kan je ook een speelstijl selecteren, en een College ("Belgium :-)) waar je speler zogezegd is opgeleid. Hierna speel je een Rookie Showcase, waarbij je leert samenspelen en een goede grade moet zien te verdienen door het geven van assists, correct upposten enzovoort. Verdien genoeg skillpoints, en zorg dat je gedraft wordt en je speler daarna verder uitwerkt. Ideaal voor spelers die van een uitdaging op de lange baan houden.

·       'NBA2K12' is een bijzonder uitgebreide game, en los van de belangrijkste modi hebben we dus nog enkelen die het vermelden zeker waard zijn. In de 'Season'-modus speel je een regulier seizoen. Dit is mijn favoriete modus, omdat deze de NBA het meest realistische benadert. Je kan natuurlijk ook simpelweg opteren omde 'Playoffs' te spelen zonder een seizoen af te leggen. Voor wie houdt van een beetje gek doen is er de 'Blacktop'-modus, gesponsord door Sprite: maak twee teams uit een lijst met enkel de beste namen uit de NBA, en geef elkaar daarna partij op een klein streetballterreintje met maar enkele supporters. Lekker underground, dat wel.

Wie nog wat schrik heeft om de stap in het diepe te zetten kan natuurlijk ook eerst oefenen in de 'Traning Camp'-modus, waarbij jij als Kobe Bryant de knepen van het vak leert van icoon Michael Jordan. Shooting, dribbling, offense, defense, passing etc. zullen daarna geen geheimen meer voor je hebben. Elk van deze onderdelen is nog eens onderverdeeld in aparte items, zodat je op het einde van de rit maar liefst tien verschillende shots zal kunnen pakken. Een absolute must voor wie nieuw is in de reeks, maar evenzeer leerrijk voor gevorderde spelers, want je kan altijd IETS nieuw ontdekken. In de 'Practice'-modus kan je Freestyle spelen, je Free Throws oefenen, Post Moves beter onder knie krijgen, Scrimmage (2on2, mét een erg handige switch posession-knop) om ook op het gemak je geleerde vaardigheden tot in de perfectie te leren.

'NBA2K12' zou echter geen 'NBA2K'-titel zijn als we ook niet op alle andere mogelijke manieren verwend werden. In het menuutje 2K Shoes krijg je de keuze een resem kicks van Adidas, Reebok, Nike en Converse te bekijken, inclusief een lijstje wie wat draagt in de game. Naast die lijst van Foot Locker heeft ook Nike iD een aardig aantal schoenen in de game, al vond ik het vorig jaar iets indrukwekkender met alle Jordan-sneakers. In de HP Media Zone(jullie zien het, sponsoring alom) kan je terecht bij 2K Beats, de overzichtelijke playlist met alle basketbalminded tracks die je te horen krijgt in de game. Aan te passen naar believen, een mooie geste dus. In de 2K Reelmaker kan je je opgeslagen replays als een volleerd videomonteur herknippen, en later delen online. Voor elk wat wils dus op het gebied van extra prulletjes.

 

Conclusie van SaTo voor deze game.


Ook al verschilt 'NBA2K12' al bij al niet zo ontzettend veel van de editie van vorig jaar, toch zijn er genoeg nieuwe toevoegingen om de aankoop ervan te rechtvaardigen. Een resem Hall of Famers, de juiste aanpassingen aan de gameplay en de mogelijkheid om The Association Online af te werken geven een zekere charme aan deze titel. Deze 'NBA2K12' geldt echter met stip als de beste basketbal- en misschien zelfs beste sportsgame ooit. De opties, graad van detail, en liefde voor het vak in deze game spatten van het scherm en leveren het bewijs dat 2K Sports een van de meest bezielde uitgevers is op de markt. 'NBA2K12' levert waar voor zijn geld.

92

Pluspunten

+ NBA legendes aanwezig
+ Verbeterde controls
+ Meest uitgebreide sportsgame
+
Minpunten

- Geen rookies
- Meer van hetzelfde
-

Informatie over NBA 2K12


Releasedatum: 07-10-2011
Ontwikkeld door: Visual Concepts
Uitgegeven door: 2K Sports
Genre: Sport
Multiplayer
Beschikbaar op: pc ps2 psp x360 ps3 wii
Age 3+
 
1 100% rep

ANDREASBOY7 zegt op 12/10/2011 12:42   [?]

  Rating 1 16+ 16+
heb hem al een tijdje en is inderdaad super


ps:veel beter als fifa12!!!
1.1 100% rep

SpeedySpeedsUp zegt op 12/10/2011 12:58   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Ier sè onze sports-fanboy.
1.2 100% rep

ANDREASBOY7 zegt op 12/10/2011 15:20   [?]

  Rating 0 16+ 16+
ja dat heb je of dat heb je niet
1.3 100% rep

Master S zegt op 12/10/2011 16:54   [?]

  Rating 2 16+ 16+
Een voetbalgame vergelijken met een basketbalgame
1.4 100% rep

ANDREASBOY7 zegt op 12/10/2011 17:03   [?]

  Rating 0 16+ 16+
ja want deze is veel beter als fifa 12 jongens toch
2 100% rep

koetje07 zegt op 12/10/2011 12:43   [?]

  Rating 0 16+ 16+
als je moest kiezen vr nba 2k11 aan 30 euro of dit aan 60 euro,wat zou je dan kiezen?
2.1 100% rep

silent785 zegt op 12/10/2011 12:54   [?]

  Rating 0 16+ 16+
dit aan 40 euro
2.2 100% rep

Fredvdp zegt op 12/10/2011 13:00   [?]

  Rating 0 16+ 16+
€60 is absurd. Ga naar een Briste webshop en betaal €45 of zelfs minder. Op PC kost het €16 maar deze reeks is niet geheel foutloos geport.
2.3 100% rep

koetje07 zegt op 12/10/2011 13:05   [?]

  Rating 0 16+ 16+
lol 45 euro vr dit of 17 euro vr 2k11?
2.4 100% rep

Furyan187 zegt op 12/10/2011 13:29   [?]

  Rating 0 16+ 16+
2.0 : Ik zou dan eerder kijken of je online wil spelen of niet. 2k11 was een hel om online te geraken.

2k12 is eerder het vagevuur
2.5 100% rep

Bexorcist zegt op 12/10/2011 13:41   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Zou ik ook wel eens willen weten! Dit aan 60 of 2K11 aan 20?
2.6 100% rep

Furyan187 zegt op 12/10/2011 17:15   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Zie reactie erboven.
2.7 100% rep

Bexorcist zegt op 14/10/2011 14:57   [?]

  Rating 0 16+ 16+
45 is nog steeds meer dan he dubbele van 20 e kameraad
3 100% rep

hatetn zegt op 12/10/2011 15:20   [?]

  Rating 0 16+ 16+
ik ga met deze toch wachten tot hij budget is. de games zijn super maar na al die jaren heb ik niet veel zin meer om er de volle pot voor te betalen.
4 100% rep

Curtis_ssk zegt op 12/10/2011 20:30   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Deze is nog beter dan 11 maar het is ambetant dat elke ploeg nog dezelfde spelers heeft en dat je als My Player automatisch Rookie of the month & Rookie of the year bent, veel uitdaging is er zo niet.
5 100% rep

kinzo zegt op 23/10/2011 10:00   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Kan je ook gewoon tegen een vriend spelen ? daar zie ik niets van staan.
Groetjes,
kinzo

Je hebt een 9lives account nodig om een reactie te kunnen plaatsen. Gelieve in te loggen of je te registreren!

7.7

0


Al 5 stemmen
Positie op de 9Lives ranking #1196 [?]
1 members willen dit spel. Voeg dit spel toe aan mijn wenslijst » 3 members hebben dit spel. Voeg dit spel toe aan mijn collectie »

Video's over deze game

9Lives - next generation gaming Opus trailer - 00:02:10 min Meer

Top Artikelen over deze game

Copyright © 2014 Telenet N.V. - Wedstrijdreglement - Algemene voorwaarden - Mobiele website